Vrimlen af aktieoptimister kan give panderynker

Festen på aktiemarkedet i 2017 er fortsat for fuld kraft i begyndelsen af januar, og det kan lige nu være svært at se, hvad der kan gå galt. Men netop investorernes ubekymrede tilgang kan give anledning til panderynker.

Så længe musikken spiller, skal der danses. Sådan lyder en gammel investor-tommelfingerregel, der dækker over, at man bør holde fast i aktier og øvrige vækstaktiver, når markedet har medvind. Lige nu synes de fleste investorer at have overgivet sig til markedsstemningen, og den gamle tommelfingerregel sætter i den grad retningen på markedet.

Aktiemarkedet har haft en forrygende start på 2018, og det er heller ikke let at pege på rygende pistoler, der på kort sigt kan sende markedet markant ned. Den synkrone globale vækst fortsætter tilsyneladende med uformindsket styrke, og inflation og renter holder sig i ro. Samtidig har investorerne i 2017 lært ikke at tage bekymringerne på forskud, da de mange politiske risici sidste år viste sig at være uproblematiske for aktiemarkedet.

Høj prissætning på alle aktiver
Midt i optimismen og den løbende strøm af stærke nøgletal kan det være fristende at skrue yderligere op for aktieandelen i porteføljen. Man kan som bekendt gå glip af store potentielle gevinster, hvis man ikke er med, når musikken spiller. Men som investor må man samtidig grundigt overveje risikoen ved at kaste endnu flere penge ind i et marked, som blot venter på en rigtig dårlig nyhed for at korrigere betydeligt.

Det er værd at minde om, at både aktier, statsobligationer og kreditobligationer nu er prissat langt højere end de historiske gennemsnit. Samtidig peger de meget små daglige udsving i kurser på, at der p.t. hersker en uholdbar høj grad af konsensus blandt investorer om, hvad 2018 byder på. Det er pt. udelukkende optimisterne, der sætter retningen på markedet.

Bekymring blev afløst af optimisme
Vores bekymring går derfor primært på, at markedet tilsyneladende er fuldstændig fri for bekymringer lige nu. Hvis vi går et år tilbage, var investorerne omvendt meget bekymrede for, hvad 2017 skulle byde på. Men da hverken politiske udfordringer eller andre risici ramte indtjeningsforventningerne, var kimen lagt til det buldrende aktieopsving, som vi oplevede sidste år. Måske er det omvendt i år, så bekymringerne stiger i løbet af året. Der skal næppe mange dårlige nyheder til, før enigheden om fortsatte kursstigninger blandt de store finanshuse vil blive afløst af mere delte holdninger til udviklingen.

Vi sælger ikke ud af aktierne i Industriens Pension. Det er ikke budskabet, men vi mener, at det er for sent at øge aktieandelen markant. Netop når optimisterne er altdominerende på markedet, er det værd at minde om, at en balanceret analyse også skal tage højde for den høje værdiansættelse af risikoaktiver lige nu. Det er sundt ikke at sætte bekymringerne helt til side, blot fordi musikken spiller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *