Draghis store hovedpine: Bomstærk euro forhindrer opgør med ekstrem pengepolitik

Den stærke euro og lave inflation tvinger Den europæiske Centralbank (ECB) til at holde fast i den ekstremt lempelige pengepolitik længere end ønsket. I Industriens Pension vurderer vi, at ECB vil være en medspiller og ikke en modspiller for det europæiske aktie- og obligationsmarked i de kommende måneder.

Markederne var hurtige til at reagere på sidste uges rentemøde efter sidste uges rentemøde i Den europæiske Centralbank. Selv om centralbankchef Mario Draghi trådte i vande og undlod at komme med nye væsentlige meldinger, blev den i forvejen stærke euro styrket yderligere over for dollaren. Samtidig tog statsrenterne et nyk op.

Flertallet af investorer finder det lige nu naturligt, at eurokursen skal styrkes – også selv om Mario Draghi og co. pt. er meget påpasselige med at komme med klare meldinger om en normalisering af pengepolitikken. Den styrkede euro over for dollaren lige nu hovedbrud i ECB. For hvordan skal det ikke gå med den europæiske valuta, når først man begynder at tage skridt til en normalisering, herunder en udfasning af opkøbsprogrammet af obligationer?

Problemet er, at en yderligere styrkelse af euroen vil holde inflationen nede og ramme den europæiske eksport og vækst. Det skyldes som bekendt, at europæiske eksportvarer bliver dyrere i USA og på andre markeder, der er bundet til dollaren.

Steget markant det seneste kvartal
Euroen er blevet styrket med omkring 6 procent over for dollaren, siden ECB i oktober sidste år annoncerede, at man ville skrue ned for obligations-opkøbsprogrammet fra 60 mia. euro om måneden til 30 mia. euro. Derfor er der panderynker i ECB efter sidste uges rådsmøde, og derfor er Draghi tvunget til at være meget tilbageholdende med nye meldinger om opkøbsprogrammets udfasning.

Pengepolitikken i Eurozonen er allerede ekstrem lempelig, og set i bagklogskabens klare lys, fortryder ECB nok i dag, at man gik så vidt at nedsætte styringsrenten til minus 0,40 procent. Det outflow fra euroen, som det resulterede i, vil vende til inflow, når ECB i de kommende kvartaler og år forsøger at udfase den ekstreme politik.

Markedsreaktionen på rentemødet i sidste uge, hvor euroen blev yderligere styrket, lover ikke godt. ECB skal pifte en ballon langsomt, hvilket som bekendt stort set er umuligt. Problemet er, at en normalisering af pengepolitikken let kan ende med at sende eurozonen et eller to vækstgear ned samtidig med, at inflationsmålsætningen om årlige prisstigninger på 2 procent bliver svær at nå. Det er en problemstilling, som vi i Industriens Pension – i lighed med de fleste andre store investorer – er meget opmærksomme på, og som er en påmindelse om, at markederne ikke kan fortsætte op i det nuværende tempo.

Kan problemstillingen ramme europæisk økonomi allerede i 2018? Det kan den, hvis ECB ikke får held til – måske med hjælp fra USA – at få euroens opskrivning ned i tempo. I løbet af det seneste år er euroen blevet styrket med over 15 procent i forhold til dollaren, og det er blevet til en styrkelse på 6 procent blot det seneste kvartal. Det er alt, alt for hurtigt, og det er forståeligt, at eurokursen pt. giver stadig dybere panderynker hos Mario Draghi.

Draghi kan løfte aktiemarkedet
Det europæiske aktiemarked har allerede taget notits af de forringede konkurrencevilkår, som en hastig eurostyrkelse udgør. Det har betydet, at det europæiske aktiemarked basalt set har oplevet en flad kursudvikling siden oktober, mens det danske aktiemarkedet ligefrem er faldet med et par procentpoint. I samme periode er globale aktier steget med 5 procent.

Hvis det lykkedes for Draghi og co. at få kontrol over den hastigt stigende euro, så ser vi i Industriens Pension et fortsat betydeligt potentiale i europæiske og danske aktier målt i danske kroner. Og med en målsætning om at løfte europæiske inflation til 2 procent (aktuelt 1,5 procent årligt), så vil Draghis ECB sandsynligvis et stykke tid endnu være en medspiller og ikke en modspiller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *