Nervøst aktiemarked: Trumps nye straftold rammer på rigtig dårligt tidspunkt

Trumps nye told på stål og aluminium rammer markedet på et uheldigt tidspunkt, hvor frygten er højere end længe, og aktier er ekstra følsomme over for dårlige nyheder.

Donald Trumps beslutning om at lægge en høj told på udenlandsk stål og aluminium kommer på et alt andet et godt tidspunkt for de finansielle markeder. Volatiliteten og investorernes frygt har nemlig siden slutningen af januar været højere end set i flere år, og stik modsat sidste år leder investorerne nu efter håret i suppen.

Det såkaldte frygtindeks, VIX-indekset, ligger aktuelt tæt på 20, mens det i 2017 i gennemsnit blot lå på 11. Det viser, at investorerne pt. er nervøse, og at der generelt er større følsomhed over for dårlige nyheder. Derfor er en dårlig markedsnyhed som meldingen om en ny straftold farlig for markedet, og det vil formentlig forlænge den aktuelle markedsuro.

Negativt for forbrugerpriser, jobskabelse og renteudvikling
En ny told på stål og aluminium er i sagens natur et væsentligt markedstema, og både Kina, EU og Canada har planer om gengæld på selektive varegrupper, som i beløb svarer landenes eksport af stål og aluminium. Tiltaget øger omkostningerne for mange amerikanske virksomheder, og det er negativt for forbrugerpriser, jobskabelsen og renteudviklingen. Alligevel er det et kvalificeret gæt, at aktiemarkedet havde taget nyheden fra Trump i stiv arm, hvis det var sket i jubelåret 2017.

Sidste år blev selv betydelige politiske risici skubbet til side af markedet, der red på en bølge af et synkront globalt opsving. Den globale økonomi er fortsat i fin form, men allerede i januar var det tydeligt, at 2018 blev et mere udfordrende år end 2017. Rentefrygten tog til i styrke, og globale aktier faldt over et par uger i slutningen af januar og begyndelsen af februar med knap 10 procent.

Markedsvolatiliteten (bl.a. VIX) steg kraftigt, og det er denne volatilitet, der ikke er kommet tilstrækkeligt ned endnu. Derfor er aktier ekstra følsomme over for dårlige nyheder. I 2017 var situationen modsat, og investorer verden over ledte efter en årsag til at købe. Nu er vi i en periode, hvor investorer leder efter en grund til at sælge.

Aktiemarkedet usikkert af andre årsager
Amerikansk told på stål- og aluminiumsimport er ganske enkelt en dårlig nyhed leveret på et dårligt tidspunkt, hvor aktiemarkedet i forvejen, og af andre årsager, er usikkert. Aktiemarkedets nervøsitet skyldes først og fremmest frygten for strammere amerikansk pengepolitik end hidtil ventet. Derudover er markedet vendt tilbage til det normale, når det kommer til at indprise politiske risici.

På den positive side får aktiemarkedet fortsat støtte fra en pæn global vækst og en generelt fornuftig indtjeningsudvikling i virksomhederne. I Industriens Pension venter vi dog et betydelig mere udfordrende aktieår med væsentlig større udsving, end vi så i 2017. Samtidig er det værd at minde om, at det er normalt, at aktier har to-tre perioder om året med betydelig usikkerhed som nu. De næsten konstant rolige markedsforhold, der prægede 2017, var mere usædvanlige end den svingende udvikling, som vi hidtil har set på aktiemarkedet i 2018.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *