Frygten for strammere likviditet rammer globale aktier

Hvad har Italien, Tyrkiet og Argentina til fælles? De er alle følsomme over for de temperaturskift der p.t. sker på de globale penge og kreditmarkeder. Noget vi i særdeleshed mærker på finansmarkederne i disse dage. Det er – som sædvane – den amerikanske pengepolitik, der leder an i, hvad vi p.t. oplever som en pæn opstramning af de overordnede globale likviditetsvilkår. Sidstnævnte fik tidligere i år både amerikanske renter og valuta til at stige pænt. Dette betyder igen, at de løbende afdrag og gældsforpligtigelser på tusindvis af bank- og obligationslån i dollar stiger. Lån som er udsted og optaget af bl.a. gældtyngede stater såvel som virksomheder og private, og som nu risikerer at blive nødlidende, hvis lånerne ikke kan klare den ekstra regning til højere rentebetalinger.

De temperaturskift vi p.t. oplever for global likviditet er jo fortsat ganske milde. Vi skal således blot tilbage til slutning af 2016 for at finde tilsvarende vilkårsopstramninger. Der skal derfor mere til, før vi for alvor skal begynde at bekymre os om nødlidende lånere. Men vi ved, hvor vi skal kikke hen. Og ”Italien” er en historie som fænger bedre når likviditet opstrammes som nu, modsat 2017, hvor globale likviditetsforhold fortsat var på et historisk lempeligt niveau. Gæld tynger og de lånere som potentielt bliver nødlidende i de kommende kvartaler og år er ved at blive identificeret.

2 responses to “Frygten for strammere likviditet rammer globale aktier

  1. Er der taget nok europæiske lande med i oversigten?
    Hvis vi går efter arbejdsløshed i 2018 tegner Grækenland, Italien, Spanien og Portugal sig for næsten halvdelen af EU’s arbejdsløshed (ca. 8 mill.).

  2. Rent markedsmæssigt er der pt fokus på de tre nævnte lande. Du har ret i at ledigheden også er høj i det øvrige Sydeuropa, men for investorer er det primært spørgsmålet om gæld der er vigtigt. Uden tillid til, at en regering i tilstrækkelig grad prioriterer budget og gældsspørgsmål, vil finansmarkederne hurtigt kunne få færden af dette. her er der p.t. en stor forskel på eksempelvis den tillid markederne har til Spanien i.f.t Italien.

    /Morten C.A.P

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *